Vier interieurtips om energie te besparen

Vier interieurtips om energie te besparen
5 februari 2024

Je hebt het vast gemerkt: de energieprijzen rijzen de pan uit en het klimaat vraagt om dringende aandacht. Tijd om te besparen dus! Met de winter voor de deur zoeken veel mensen naar manieren om de stookkosten te drukken. Naast isolatie van je huis, heeft ook je interieur een flinke impact op je energieverbruik. Slimme, isolerende vloeren en raambekleding kunnen ervoor zorgen dat de thermostaat een paar graden lager kan! In deze blog ontdek je hoe je op een slimme manier de winter door komt.

 

 

 

1.    Creëer sfeer en warmte met een vloerkleed

Heb je vaak last van koude voeten? Dan is het tijd voor een oplossing die geen extra gas verbruikt. Denk eens aan een mooi vloerkleed. Niet alleen voegt het letterlijk warmte toe aan je interieur, maar het zorgt ook voor gezelligheid. Tijdens de wintermaanden voelen de zachte garens heerlijk warm aan je voeten door hun isolerende werking. De stilstaande luchtlaag in tapijt houdt namelijk de warmte vast. Kies voor een vloerkleed met hoge garens voor optimale isolatie. Gelukkig zijn er vloerkleden in allerlei vormen, maten, kleuren en patronen, dus er is altijd wel eentje die bij jou past.

 

 

 

2.    Bespaar op je energierekening met isolerende gordijnen

Naast traditionele isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie en dubbelglas, kun je ook met de juiste raambekleding flink besparen op je energierekening. Gordijnen zijn niet alleen decoratief, maar ook functioneel. Met goede raambekleding die je sluit zodra het donker wordt, kun je tot wel 270 m3 gas per jaar besparen in een vrijstaand huis. Let bij het kiezen van gordijnstof op de isolerende eigenschappen. Verduisterende of gevoerde gordijnen hebben de hoogste isolatiewaarde. Combineer gordijnen eventueel met rolgordijnen of Duettes voor nog betere isolatie.

 

 

 

3.    Slimme verlichting voor in de winter

In de winter worden de lampen eerder aangedaan vanwege de vroeg invallende duisternis. Langdurig gebruik van verlichting kan leiden tot een hoger energieverbruik. Maak daarom slim gebruik van je verlichting: schakel lampen uit in ruimtes waar je niet bent en vervang gloeilampen door energiezuinige varianten zoals ledlampen. Kaarsen kunnen ook een gezellige en warme sfeer creëren, waardoor je minder afhankelijk bent van elektrische verlichting. Met slimme technologie kun je zelfs je raambekleding instellen op verschillende weerstypen.

 

 

 

4.    Zet de verwarming een graadje lager

Naast aanpassingen in huis is het dragen van extra kleding een eenvoudige manier om warm te blijven. Draag in de winter meerdere lagen kleding en zorg voor dikke sokken en pantoffels. Een dikke trui en een zacht plaid kunnen ook veel warmte bieden, waardoor je de verwarming een graadje lager kunt zetten. Gezellig én energiebesparend!

Wil je meer weten over energiebesparende producten en advies voor jouw huis? Woon je in de omgeving van Gorinchem, Sleeuwijk en Arkel? Kom naar Berg&Berg in Gorinchem. Dé interieuradviseur voor jou en laat je informeren door onze stylisten. We denken graag met je mee.